اینجا همه چیز بوی اشرافی می دهد!
نگاهی به هزینه های کاذب در ازدواج های امروزی
لیموزین، لگسوز، پرادو، کمری و یا هر اتومبیل دیگر، فرقی نمی کند. مهم این است که همه در یک اصل مشترک هستند؛ دو سرنشین شیک پوش! غرق در انبوهی از گل و روبان، یکی عروس و دیگری داماد. همه چیز مهیای شبی به یاد ماندنی است، مهمان ها همه آدم های مهمی هستند و کوچک ترین کوتاهی در پذیرایی سبب خرده گیری از جانب داماد نسبت به خدمتکارهای می شود، چرا که داماد به وسیله بی سیم با چند نفر دیگر در گوشه گوشه ی باغ از وضعیت پذیرایی و رسیدگی به امور در ارتباط است. نوازنده ها هم چند ساعتی است کارشان را شرو کرده اند و خواننده معروف هرآنچه را حضار درخواست کنند، می خواند. در سمتی دیگر از باغ بساط سفره خانه سنتی مهیای پذیرایی از میهمانان است و خدمه با لباس های محلی مشغول خدمت رسانی.
آخر می گویند دارندگی، برازندگی است! نورافشانی باغ اما از همه چشمگیرتر است و عده ای زیر این نور با حرکات موزون به جشن رونق می بخشند و آن وقت است که انبوهی از تراول و اسکناس بر سرشان سرازیر و در تشعشع نور بر زمین می لغزند.
مدت هاست که دیگر ساده زیستی ارج و منزلتی ندارد و مدل ماشین و لباس و متراژ خانه و ویلا و کوچه و خیابان محل زندگی، جای خیلی از ارزش ها را گرفته است.
داستان پردازی نیست، اینها تنها گوشه ای از اتفاقاتی است که در مراسم بعضی از ایرانی ها اتفاق می افتد؛ شاید همین نزدیکی ها. خیال پردازی نیست وقتی می شنویم دختر و پسر یکی ازهزاران خانواده ثروتمند، جشنی را برای به خانه بخت رفتن ترتیب داده اند که در آن همه چیز رنگ و بوی اشرافی می دهد. این که عروس خانم اصرار دارد غذاهای شب عروسی اش در ظروف نقره آراسته به فیروزه یا سرویس های غذاخوری طلاکوب سرو شود و یا برای دوخت لباس چند میلیون تومانی عروسی اش به فلان کشور سفر کند هزینه چند عکس و فیلمبرداری و یا... ماه عسل های این زوج ها هم بیشتر رویاست؛ سفر به رم، لندن، قاهره، جزایر قناری و ... در انتها باز هم می گویند کاستی هایی داشت! اما اینها واقعیت هایی است که زیر پوست این شهر اتفاق می افتد. ما هم می گوییم، دارندگی، برازندگی است؛ اما به چه قمیتی! البته درست می گویند. سده هاست که این چنین بوده است و ثروتمندان با تکیه بر پول هایشان هر کاری که خواسته اند کرده اند و همواره گرامی بوده اند. انگار تجمل پرستی و اشرافی گری ویروسی است که دست بردار آدمی نمی شود و پلکانی است که پایانی ندارد، چرا که سال هاست گریبان طبقه پایین و متوسط را هم گرفته است.
گفته می شود در هندوستان که کشور فقرا و مهاراجه هاست، افزایش دو رقمی تورم هم حریف هزینه های گزاف ازدواج نشده و همچون گذشته زوج های هندی نخستین روزهای زندگی خود را با صرف مبالغ زیادی سپری می کنند. به این ترتیب عروس و دامادهای این کشور به طور معمول پس انداز (10 تا 16)سال زندگی خود را در مراسم عروسی خرج می کنند و حتی حاضرند به قیمت بدهکار شدن و گرفتن وام، هزینه های بالای ازدواج را که تا مرز (10)هزار دلار هم می رسد، فراهم کنند.
ثروتمندان بانیان انتقال تجمل گرایی به اقشار پایین
معلوم نیست سرانجام چه کسی خوشبخت واقعی است. سعی ما هم این نیست که در این نوشتار به ابعاد خوشبختی بپردازیم چرا که خود شرح مبسوطی را می طلبد. چه کسی می داند سرنوشت آنانی که جشن عروسی شان را با صرف میلیون ها تومان برپا کرده اند به کجا کشیده؟ معلوم نیست؛ شاید اکنون آنها همان قدر خوشبخت باشند که شب عروسی شان و شاید هم... مردم عادی البته هر آن که را بیشتر خرج کند بیشتر می پسندند، چون به باور آنها این آدم ها متجددند و باعث افتخار. اما باز هم این یک نظر عامیانه است ولی وقتی نگاه به ازدواج از نظرگاه تخصصی باشد وضعش فرق می کند چنان که به اعتقاد جامعه شناسان اهل فن ازدواج نه پدیده ای فردی، بلکه مساله ای اجتماعی فرهنگی و تابع خرده فرهنگ های جامعه است. اینان ثروتمندان را بانیان انتقال تجمل گرایی به اقشار پایین جامعه می دانند. در واقع وقتی طبقه مرفه جامعه رفتار اشرافی از خود نشان دهد، دیگران هم می کوشند به هر ترتیب ممکن ادای آنها را در بیاورند. پس به این ترتیب تاثیر منفی این خرده فرهنگ بر کل جامعه اثر می کند و تبدیل به هنجاری می گردد که به واسطه تکرار و پذیرفته شدن مورد قبول همه می شود. بنابراین اگر در جامعه ای مسایل مادی و اسراف تبدیل به ارزش شود و ملاک ارزیابی ها قرار گیرد، کسی تایید می شود که تجمل پرست و علاقه مند به مصرف زیاد است. به همین دلیل وظیفه حکم می کند که نسبت به پیامدهای این گونه رفتارها هشدار داد. پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، مذهبی، و باید اذعان نمود که زیان های تجمل گرایی در هر کدام از این عرصه ها قابل تامل می باشد. در جامعه ای که اصل این است که آدم ها هر چه بیشتر مصرف کنند چشمگیر تر می شوند و برای پیروزی در این مسابقه هر چیزی را نردبان پیشرفت قرار می دهند. کسی که ثروت دارد، باید به اندازه شان انسانی اش در رفاه و آسایش باشد، اما اگر این ثروت به حدی است که توان خدمت رسانی به کل جامعه را دارد، باید در این مسیر از آن بهره گیری شود. این چشم و هم چشمی های کاذب، جامعه را به سوی تغییر فرهنگ ها و ارزش ها سوق می دهد و به دنبال آن فرهنگ غنی و ارزشمند ایرانی و اسلامی به سوی فرهنگ تجمل گرایی می رود.
فرهنگ تجمل گرایی به جای فرهنگ ساده زیستی
فرخ یزدان جو کارشناس ارشد مشاوره در مورد برپایی مجالس مجلل می گوید: تغییر ارزش ها مردم را به سمت تجمل سوق داده است. اکنون ارزش نزد مردم در موضوع ازدواج تغییر کرده است. اکنون برپایی مجالس خوب با ریخت و پاش فراوان را یک نوع ارزش می دانند و هنگامی که ارزش ها نزد افراد این گونه شکل بگیرد، بالطبع گروهی از جامعه به این سمت رو خواهند آورد. وی دیگر معضلات تجمل گرایی را اهمیت دادن به نظر دیگران می داند و می افزاید: برخی از افراد تصور می کنند که مجلس عروسی یعنی تشریفات فراوان که باید نشان دهد که چه مقامی دارند و آن را نشانه محترمی می دانند که تا مدت ها می توانند به آن ببالند، البته به زعم خودشان تا زمانی که کسی روی دستشان بلند نشده است. افراد بیشتر از میل و خواسته خودشان به نظر و خواسته دیگران اهمیت می دهند و طبق نظر آنان مراسم را برگزار می کنند، یعنی این که آب را به مزه دیگران می خورند و دیدگاه خودشان را فدای نظر و سلیقه و اظهار نظرهای دیگران می کنند.
وی افزود: بحث چشم و هم چشمی از بدترین عوامل رواج برپایی عروسی های مجلل و صرف هزینه های گزاف و سنگینی این هزینه ها بر دوش زوجین و خانواده هاست. در گذشته این موضوع را فقط به خانم ها منتسب می دانستند ولی اکنون این موضوع را به صورت گسترده در بین آقایان نیز مشاهده می کنیم که می خواهند با برپایی بهترین مجلس مورد تمجید و تحسین دیگران قرار گیرند، برپایی این مجالس حتی برای برخی بسیار سخت است و با قرض و وام صورت می پذیرد. یزدان جو اضافه می کند: توجه به ظواهر باعث غفلت از اصل موضوع شده است. فردی که ازدواج می کند باید بداند که برخی مسوولیت ها و تعهدها را باید پذیرا باشد و ذهن خود را محدود به مراسم مجلل، تالار، تعداد میهمان و شیوه پذیرایی معطوف نکنند و مراسم را برای برتری جویی نسبت به دیگران قلمداد نکنند.
به گفته وی، به برخی از این افراد می توان با این دید نگاه کرد که یک سری از کمبودها و احساس حقارت ها باعث این ولخرجی ها می شود. آنان بدین وسیله می خواهند ضعف های خود را جبران کنند. این گونه افراد از کمبود عزت نفس رنج می برند و رخی افراد هستند که ایده آل گرا هستند و از پذیرش واقعیت های زندگی پرهیز می کنند. این افراد کمال گرایی را در جنبه های ظاهری زندگی و زیاده خواهی های خود می بینند و انتظارات خود را با امکانات خود منطبق نمی سازند.
یزدان جو تصریح می کنند: برخی زوجین با این نگاه سطحی که انسان یک بار بیشتر ازدواج نمی کند این امر را برای خود مجوزی می دانند که هرگونه هزینه ای که می خواهند بکنند. این گونه هزینه ها نباید خانواده ها را از این موضوع غافل کند که برپایی این مراسم سالیان سال مشکلاتی را بردوش زوجین تحمیل خواهد کرد. تجربه نشان می دهد برگزاری مجالس باشکوه به دلیل وسواسی که زوجین و خانواده در برپایی و تدارک مراسم دارند، دلهره و اضطراب فراوان نیز به آنان منتقل می شود که این امر مانع خاطره انگیز شدن مجلس عروسی خواهد شد. وی افزود: مراسم عروسی محدود به زمان است، ولی پرداخت هزینه ها بسیار سنگین و دردسرساز است و از روزها و ماه ها قبل افراد را با دلهره های عجیب رو به رو می کند.
ما با افراد زیادی مواجه شده ایم که با دلهره های زیاد رو به رو هستند و همیشه از این که مجلس به نحو احسن برپا نشود، دچار ترس هستند و مراسمی که باید باعث آرامش و لذت بخشی باشد، به مراسمی دلهره آور تبدیل می شود و بر اعصاب و روان افراد تاثیر منفی خواهد گذاشت و این امر به زندگی آنان هم رسوخ خواهد کرد.
به عنوان نمونه چندی پیش در یکی از مجالس مجلل مادر داماد در شب عروسی دچار سکته قلبی شد و در پی آن فوت کرد.
یزدان جو گفت: هزینه های فراوان مجالس عروسی سایر هزینه ها را هم افزایش می دهد، وقتی خانواده داماد مجلس مجلل می گیرند خانواده عروس نیز باید جهیزیه کامل بخرند و باید خانه بزرگ
تهیه شود و این دور باطل به همین نحو انجام می پذیرد که در نهایت خانواده ها از کار همدیگر راضی نمی شوند و باعث بروز برخی مشاجرات بین خانواده ها و زوجین می شود و نشاط و شادابی زن ومرد را از بین خواهد برد و تولید مشکلات بعدی و ایجاد اختلالات روحی و روانی بین زوجین خانواده می کند، وی می افزاید: در دین اسلام هم به برگزاری مراسم اشاره و تاکید شده است، ولی مراسم امروزه با توصیه های اسلام سنخیت ندارد. در صورتی که مجلسی به سادگی برگزار شود، شیرینی و جذابیت بیشتری دارد و خاطره های دلنشین برجا خواهد گذاشت، مراسمی که اکنون در روستاهای ایران با کمترین هزینه برپا می شود. جذابیت و زیبایی خاصی هم برای میهمان ها و هم برای میزبان به ارمغان خواهد آورد.
کارشناس ارشد مشاوره می گوید: باید ارزش ها را به سمت ارزش های اسلامی تغییر دهیم و فرهنگ تجمل گرایی را بر فرهنگ ساده زیستی ترجیح دهیم. این امر از رسانه ها به خصوص رسانه ملی باید آغاز شود که متاسفانه در حال حاضر رسانه ها خودشان از مروجان اصلی فرهنگ تجمل گرایی در جامعه هستند. اکنون تغییر ارزش ها باعث رغبت اکثر جوانان به برپایی مجالس مجلل شده است. این فرهنگ تجمل که پس از سالیان متمادی وارد فرهنگ ایرانی و اسلامی شده را باید با فرهنگ سازی مجدد به صورت اولیه آن بازگردانند. جوانان باید بدانند هزینه های سنگین ضامن خوشبختی و استمرار زندگی نیست، چنان که به گفته مقام معظم رهبری عزت و شرف دختر و پسر به انسانیت و تقوی است نه به خرج های زیادی و تشریفات عروسی ها.
با همه این اوصاف می دانیم که هر پدیده اجتماعی، آثار و نتایجی را به دنبال خود می آورد و در بعضی موارد، برکنش ها و واکنش های نسل آینده جامعه نیز تاثیر می گذارد و آن را دگرگون می سازد. باید دانست اسلام از گرایش فطری بشر به زیبایی آگاه است.
به همین دلیل برآوردن این نیاز طبیعی و فطری را در محدوده شریعت و عقل مورد تایید قرار می دهد، ولی فراتر از این محدوده را نهی کرده است؛ زیرا هدر دادن ثروت و اموال برای امور واهی مانند تجمل گرایی مجاز نیست. امام رضا علیه السلام در روایتی فرموده است: «ان الله یبغض القیل و القال و اضاعه المال و اکثر السوال» خداوند قیل و قال (گفتار بیهوده) و تباه سازی اموال و درخواست کردن فراوان را دوست نمی دارد. [1]در روایت دیگری از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آمده است:«هر کس لباسی بپوشد و در آن اظهار بزرگی کند، خداوند به وسیله آن او را از لب دوزخ فرو می کشد و او همراه قارون خواهد بود».[2]
تجمل و تجمل گرایی سبب تباهی سرمایه های مادی، زمینه سازی برای گناهان، گسترش فقر در جامعه، تبدیل ارزش به ضد ارزش، کاهش معنویت در جامعه، از بین رفتن آرامش واقعی، ناتوانی در انجام وظیفه، فراموشی یاد خدا و قیامت، ورشکستگی و بدهکاری، رویارویی با حق و حقیقیت و عذاب الهی می شود.
هزینه های ازدواج در یک کلام
اگر بخواهیم از هزینه های روز خواستگاری شروع کنیم در حدود (100 تا 300)هزار تومان هزینه بر است. اگر دو طرف همدیگر را نپسندیدند این قصه دوباره تکرار می شود، اگر مورد رضایت دو طرف باشد نوبت به هزینه بله برون می رسد. هزینه ای بین (100 تا 500)هزار تومان. بین (20 تا 50)هزار تومان هزینه خواندن یک صیغه محرمیت و (70 تا 100)هزار تومان جهت آزمایش باید پرداخت که هزینه ژنتیک و HIV نیز جدا می باشد.
طرفین که تصمیم به استقلال از خانواده را گرفته اند، برای تهیه یک منزل با متراژ پایین در یکی از محله های شهر با امکانات معمولی باید آنقدر درآمد داشته باشند که حداقل در ماه حدود (500)هزار تا یک میلیون تومان بپردازند، یا دست کم (15)میلیون تومان بابت رهن. از رهن و اجاره که بگذریم هزینه های برگزاری جشن عروسی و هزینه های قبل از آن قضیه ای مفصل تر است.
هزینه های قبل از عروسی
از هزینه های قبل از عروسی حلقه عروسی است که شاید شروع این مخارج با خرید یک حلقه انگشتر آغاز می شود. حلقه ای که بسته به سلیقه طرفین می تواند ساده با قیمتی در حدود (250)هزار تومان یا پرنگین و سنگین تا یک میلیون تومان باشد. آینه و شمعدان گزینه بعدی است. بعد از خرید حلقه عروسی، نوبت آینه و شمعدان می رسد. قیمت انواع نقره آن در سایز معمولی از (500)هزار تومان شروع می شود و با بزرگترین سایز و ابعادش و مقدار نقره ای که به کار گرفته شده است افزایش می یابد البته اگر فقط روکش نقره داشته باشد قیمتی حدود (150)هزار تومان دارد که تنها مختص به نقره نمی باشد به طوری که قیمت آینه و شمعدان و آب طلا حدود (15 تا 20)درصد گران تر از آینه و شمعدان آب نقره می باشد.
که تمام این قیمت ها بسته به نوع آینه و شمعدان، سایز، حجم و ابعاد آن متفاوت می باشد. و اما فلسفه ی اصلی؛ سرویس طلای عروس خانم فلسفه ی جداگانه دارد، قیمت این سرویس بسته به میزان طلا و جواهرات به کار رفته در آن از یک میلیون تومان که تقریباً بدون جواهرات است آغاز می شود و گاهی به ارقام سرسام آوری (پنج میلیون تومان بیشتر) می رسد که جوانان را از ازدواج کردن پشیمان می کند. البته سرویس در حدود (600)هزار تومان نیز وجود دارد که مطابق سلیقه و مد امروزی نمی باشد و کمتر عروس خانمی آنها را انتخاب می کند. مطابق رسم و رسوم کالاهای دیگر مثل لوازم آرایش، پوشاک، حوله و چمدان و ... به این لیست اضافه می شود که هزینه ای بین (800)هزار تومان تا یک میلیون تومان را در برمی گیرد.
هزینه های برگزاری جشن عروسی
مهمترین قسمت، انتخاب مکانی است که برای برگزاری جشن عروسی در نظر گرفته می شود. اگر منزل شخصی به حدی بزرگ باشد که حداقل (150)نفر را بتوان در آن پذیرایی کرد، از هزینه ی این بخش معاف هستید، در غیراین صورت اجاره تالار پذیرایی برای برگزاری جشن عروسی معمولاً بسته به این کار در کدام محله قرار دارند به عنوان ورودی از (80)هزار تومان تا (800)هزار تومان متغیر است.
این مبالغ در روزهای آخر هفته و ایام تعطیل، میزان خدمه، سالن غذاخوری جداگانه، ارائه غذا، امکان استفاده از رقص نور در سالن و ... بیشتر است و اگر میل به گرفتن باغ دارید، ورودی باغ نیز در حدود یک میلیون تا سه میلیون می باشد. حال اگر مراسم عقد نیز همزمان با مراسم عروسی باشد، قیمت اجراه یک سفره عقد از (90)هزار تومان شروع می شود و تا حتی دو میلیون تومان.حداقل هزینه عاقد نیز برابر (40)هزار و حداکثر (150)هزار تومان می باشد. اگر بخواهید یک گروه موزیک نیز به موارد اضافه کنید در ساده ترین حالت با یک ارگ و یک
خواننده از (150)هزار تومان شروع می شود و گاه به سه میلیون تومان نیز می رسد. میوه و شیرینی از خوردنی های جدانشدنی برگزاری مراسم عروسی هستند.
بسته به تنوع و سلیقه و زمان برگزاری، حدود (400)هزار تومان حداقل هزینه این قیمت می باشد که تخمین دقیق با توجه به قیمت های متغیر امکان پذیر نیست. کیک عروسی نیز ماجرای جداگانه دارد که در انواع دو، سه یا چهار طبقه و گاهی نیز با طبقات بیشتر سفارش داده می شود. قیمت کیک با توجه به شکل و تزیینات و وزن آن متفاوت است و در حدود (60 تا 200)هزار تومان قیمت دارد. بعد از تعیین مکان مراسم نوبت به کارت عروسی می رسد که بسته به سلیقه عروس خانم بین هر کارت (100)تا سه هزار تومان متغیر است.
ادامه ماجرا...
شیرین ترین هزینه های جشن برای عروس خانم، انتخاب لباس عروس است. بیشتر عروس خانم های منصف ترجیح می دهند لباس عروس را برای شب عروسی اجاره کنند البته گاهی قیمت خرید و اجاره چندان تفاوتی ندارد. قیمت اجاره از (150)هزار تومان شروع می شود و به پنج میلیون تومان گاه می رسد. آرایشگاه هم بسته به میزان معروفیت مبالغ متفاوت و قابل توجهی دریافت می کنند. طبق نرخ شورای صنفی آرایشگاه ها هزینه آرایش عروس بدون گریم (120)هزار تومان و با گریم (150)هزار تومان می باشد اما این قیمت ها در آرایشگاه های معمولی آغاز و در آرایشگاه های اسم و رسم دار با اضافه شدن سایر خدمات حتی به حدود (1/5)تا دو میلیون تومان افزایش می یابد. تامین دسته گل عروس و تزیین ماشین عروس از (150)هزار تومان تا دو میلیون تومان متغیر است. البته ماشین عروس مقوله ای دیگر است. اگر اتومبیل داشته باشید که چه بهتر اگرنه علاوه بر تزئین ماشین مبلغی نیز برای اجاره اتومبیل باید بپردازند.
سکانس دیدنی و ماندنی
ماندگارترین هزینه های مراسم عروسی، هزینه مربوط به این قسمت است. تمام هزینه های اشاره شده، هزینه هایی هستند که پس از پایان عروسی تمام می شوند و تنها عکس و فیلم است که تا پایان عمر، طعم شیرین مراسم عروسی را در خاطره طرفین حفظ می کند. گاهی زوجین از هزینه های بخش های دیگر می کاهند و روی این بخش سرمایه گذاری بیشتری می کنند. هزینه این بخش بسته به تعداد عکس، سایز و نوع کاغذ چاپی، نوع و تعداد آلبوم و تعداد دوربین های به کار رفته و نوع دوربین...PD،HD) برای فیلمبرداری متفاوت است و حداقل (600)هزار تومان می باشد تا هر مقدار که بخواهید.
موارد گفته شده تمام مخارجی است که داماد برای شروع زندگی مشترک باید بپردازند. این مخارج باید کنترل شوند نه این که برگزاری مراسم عروسی تنها هزینه ای سنگین برای شما در برداشته باشد. اما اگر با حداقل هزینه جشن ساده ای برگزار کنید خاطره آن را تا ابد در دل نگه داشته اید.
اصلاح الگوی مصرف نیازمند فرهنگ سازی و کار فرهنگی مستمر است، تغییر رفتارهای نادرست بدون زمینه و بستر فرهنگی ممکن نیست، دوری از اسراف و تبذیر و رعایت قناعت و دقت در شیوه به مصرف رساندن منابع و اهتمام به افزایش بهره وری یک اخلاق و یک فرهنگ و یک تربیت و یک «سبک زندگی» است که باید در باورها و بینش و انگیزه ها و گرایش های مردم ریشه دار شود.
منابع:
1-ر.ک:روزنامه اصفهان زیبا شماره 475، ص 4
2-پایگاه های اطلاع رسانی تبیان و آفتاب
اسامی تالارها___ ظرفیت/نفر____ مراسم عروسی/ هزار تومان____ مراسم عقد/ هزار تومان
تالار کاخ سپید 300 ایام هفته 650 550
آخر هفته 750 650
تالار شهروند 300 ایام هفته 550 550
آخر هفته 650 650
تالار زیتون 300 ایام هفته 215 182
آخر هفته 305 260
آینه و شمعدان_____ حداقل قیمت/ تومان________________ حداکثر قیمت/ تومان
تمام نقره یک میلیون بسته به وزن تا 50 میلیون
برنج روکش نقره 185/000 یک میلیون
برنج 120/000 350/000
چوب 500/000 یک میلیون
آب طلا در کوچکترین اندازه 120/000 بسته به وزن تا 50 میلیون
منبع:عطر سیب شماره سوم
.::مرجع کد آهنگ::.
.::دریافت کد موزیک::.